Πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα; Μια ερώτηση, που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και στο «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». 100; 1.000; Ή μήπως 10.000 ευρώ; Ναι, το εύρος των τιμών που μπορεί να βρει κάποιος στο κόστος ιστοσελίδας κάπου εκεί κυμαίνεται. Οπότε, ο υποθετικός παίχτης μας μάλλον θα απαντούσε λάθος και θα έχανε το 1 εκατομμύριο.

Ποια είναι όμως η σωστή απάντηση στο πόσο κάνει μια ιστοσελίδα; Διαβάστε μια μικρή ιστορία…

Κάποια στιγμή ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, θέλησε να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Έψαχνε κάτι οικονομικό αλλά ταυτόχρονα όμορφο και λειτουργικό. Έτσι λοιπόν, πήγε ένα ωραίο πρωί σε μια αντιπροσωπία. Μπαίνοντας μέσα, συνάντησε τον πωλητή και αφού τον καλημέρισε τον ρώτησε:

“Πόσο κάνουν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα;”

Ο πωλητής, προφανώς, δεν μπορούσε να απαντήσει άμεσα σε μια τόσο γενική ερώτηση και αντ’ αυτού τον ρώτησε τι μοντέλο θέλει, ποιας χρονολογίας, πόσα κυβικά, τι χρώμα κτλ.

Κάτι παρόμοιο με το παραπάνω συμβαίνει και με τις τιμές στις ιστοσελίδες. Επειδή καμία ιστοσελίδα δεν είναι ίδια με την άλλη κι επειδή κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες και στόχους, έτσι και το κόστος ιστοσελίδας δε μπορεί να έχει μια τιμή fix για όλους και για όλα.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, δε γίνεται να υπάρχει και άμεση απάντηση στην ερώτηση «Πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα». Οι τιμές στην κατασκευή ιστοσελίδων ποικίλουν.

Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σε αυτό το άρθρο, είναι να εξηγήσουμε με απλά λόγια τον τρόπο που κοστολογείται μια ιστοσελίδα.

Να θυμάστε, η εταιρία που θα κατασκευάσει την ιστοσελίδας σας, αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη απέναντι σε εσάς, στο προσωπικό σας αλλά και στους πελάτες σας. Η όλη διαδικασία δεν είναι παιχνίδι.

Για ποιoν είναι αυτό το άρθρο:

 • Για πελάτες που έχουν ζαλιστεί και πελαγώσει από την τεράστια απόκλιση στις τιμές ιστοσελίδων που υπάρχει στον κλάδο.
 • Για ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρίες του κλάδου που μπαίνουν τώρα στον χώρο και αναζητούν τρόπους σωστής τιμολόγησης.

Το κόστος μιας επαγγελματικής ιστοσελίδας χωρίζεται σε 2 βασικούς τομείς. Ο πρώτος τομέας αφορά τα πάγια έξοδα και ο δεύτερος τα εφάπαξ.

ΤΟΜΕΑΣ 1ος στο κόστος ιστοσελίδας:
Πάγια έξοδα που πληρώνονται μια φορά κάθε χρόνο

Τα παρακάτω έξοδα, τα οποία είναι γνωστά και ως κόστος διατήρησης ιστοσελίδας, είναι σίγουρο πως θα τα συναντήσετε όπου κι αν απευθυνθείτε καθώς δεν υπάρχει ιστοσελίδα χωρίς όνομα χώρου και φιλοξενία σε server.

1. Αγορά και ανανέωση ονόματος χώρου

Το γνωστό και ως domain name. Αυτό έχει τη μορφή (www.hello-world.gr) και είναι στην ουσία η διεύθυνση σας στο διαδίκτυο.

2. Φιλοξενία ιστοσελίδας

Κάθε ιστοσελίδα για να «υπάρχει» στο διαδίκτυο πρέπει να φιλοξενείται κάπου. Στην ουσία αυτό το «κάπου» είναι ένας υπολογιστής, γνωστός και ως server, που μέσα του έχει αποθηκευμένα τα αρχεία της ιστοσελίδας και δουλειά του είναι να τα στέλνει όταν κάποιος χρήστης μπει την επισκεφτεί.

Ένας καλός Server θα πρέπει να παρέχει οπωσδήποτε:

 • Ταχύτητα για να «φορτώνει» γρήγορα η ιστοσελίδα.
 • Αυτόματα ημερήσια και εβδομαδιαία αντίγραφα ασφαλείας.
 • Συμβατότητα με νέες τεχνολογίες για να μην μας περιορίζει ως προς τις δυνατότητες της ιστοσελίδας.

Συντήρηση και ανανέωση ιστοσελίδας (extra)
Μια ιστοσελίδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και όχι κάτι στατικό. Έτσι λοιπόν, πέρα από τις ανανεώσεις του περιεχομένου (φωτογραφίες, κείμενα κτλ.) που μπορεί να γίνουν κατά καιρούς, χρειάζονται και κάποιες αναβαθμίσεις στο λογισμικό της για να λειτουργούν όλα εύρυθμα αλλά και για να παραμένει ασφαλής.

ΤΟΜΕΑΣ 2ος στο κόστος ιστοσελίδας:
Εφάπαξ έξοδα

Εδώ είναι το ουσιαστικό σημείο που συναντάται η μεγάλη απόκλιση στις τιμές ιστοσελίδων και αφορά την ουσία καθώς, όπως γράψαμε και παραπάνω, τα πάγια έξοδα είναι κάτι που θα συναντήσετε παντού.

Οι τρεις βασικοί άξονες είναι οι εξής:

1. Είδος επαγγελματικής ιστοσελίδας

Όλες οι ιστοσελίδες δεν είναι ίδιες. Έτσι, και το κόστος της κάθε μιας διαφέρει. Για παράδειγμα, μια ιστοσελίδα για ηλεκτρονικό κατάστημα δε μπορεί να έχει το ίδιο κόστος με μια ιστοσελίδα εταιρικής προβολής. Ο λόγος είναι απλός. Χρειάζονται πολύ παραπάνω εργατοώρες για να δημιουργηθεί.

Μερικά είδη ιστοσελίδων είναι:

 • Κατασκευή εταιρικής ιστοσελίδας
 • Κατασκευή eshop
 • Προσωπικό Portfolio
 • Ειδησεογραφικό portal
 • Online Περιοδικό

Το είδος της ιστοσελίδας που θέλετε να δημιουργήσετε είναι ο βασικός άξονας για την τιμολόγησή της και θα πρέπει να το έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας πριν απευθυνθείτε στην εκάστοτε εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή.

2. To κόστος ιστοσελίδας είναι διαφορετικό για νέα ιστοσελίδα ή ανασχεδίαση

Το κόστος για την ανασχεδίαση μιας ιστοσελίδας μπορεί είναι ελαφρώς μικρότερο αλλά και αρκετά μεγαλύτερο ανάλογα, από τη δημιουργία μιας νέας.

Αυτό που προτείνουμε εμείς, είναι να ξεκινήσετε από λευκό καμβά γιατί απλά, αν ήδη έχετε ιστοσελίδα και είστε ικανοποιημένοι γιατί να την αλλάξετε; Μάλλον κάτι δεν θα πηγαίνει καλά.

Το πείραγμα ενός ήδη μη λειτουργικού design λέγεται πασάλειμμα. Μην κάνετε πασαλείμματα!

3. Σχεδίαση & Κατασκευή ιστοσελίδας

Βασική διευκρίνιση: Άλλο σχεδίαση ιστοσελίδων και άλλο κατασκευή ιστοσελίδων.

 • Η σχεδίαση αφορά το αισθητικό κομμάτι, την διεπαφή του χρήστη με την ιστοσελίδα, την επιλογή των χρωμάτων, την θέση των διάφορων αντικειμένων κτλ. και την αναλαμβάνει ο Web Designer.

Ένας παράγοντας σχετικά με το κόστος επαγγελματικής ιστοσελίδας έχει να κάνει με την σχεδίαση, καθώς θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε κάποιο έτοιμο πρότυπο ή θέλετε κάτι που θα σχεδιαστεί αποκλειστικά για την επιχείρησή σας.

Στη δεύτερη περίπτωση το κόστος είναι μεγαλύτερο όπως είναι φυσικό αλλά μόνο έτσι εξασφαλίζετε τη μοναδικότητα της επιχείρησής σας στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο του internet.

 • Η κατασκευή αφορά την υλοποίηση της ιστοσελίδας με την συγγραφή κώδικα, την αποσφαλμάτωση, τη δοκιμή σε διάφορες συσκευές κτλ. και την αναλαμβάνει ο Web Developer.

Ο κώδικας θα πρέπει να είναι καλογραμμένος και «καθαρός» γιατί μπορεί να μην τον βλέπετε, αλλά είναι αυτός που κάνει όλη τη δουλειά στο παρασκήνιο.

EXTRA: Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ιστοσελίδας

Πέρα από τους τρεις παραπάνω, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος όπως:

 • Έχετε έτοιμα γραφιστικά ή θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα;
 • Έχετε λογότυπο για χρήση στο internet;
 • Έχετε κείμενα ή θα χρειαστεί να γραφούν νέα;
 • Θέλετε να ανανεώνετε μόνοι σας την ιστοσελίδα;
 • Τι στόχους έχετε από την ιστοσελίδα σας;
 • Θα χρειαστεί η ιστοσελίδα σας SEO;
 • Χρειάζεται η ιστοσελίδα σας Blog; Αν ναι, ποιος θα αναλάβει τη συγγραφή των άρθρων;
 • Πως θα διαφημίσετε την ιστοσελίδα σας;